NCR-315 : operating

Operating

Deze afdeling zorgde voor de feitelijke bediening van de apparatuur en zorgde dat de programma's werden uitgevoerd in de volgorde en op tijdstippen zoals opgegeven door afdeling Systeemanalyse. In de begintijd alleen overdag, maar al snel ook in de avonduren en later bijna volcontinue.

De dag van een operator begon met het in de kelder aanzetten van de airconditioning van de computerzaal, aanzetten van de omvormer die de netstroom van 220 V / 50 Hz, met een ingenieuze combinatie van transformatoren en tandwiel systemen, omzette naar 127 V / 60 Hz die de NCR-315 nodig had, om daarna naar boven te lopen en de computer met alle randapparatuur op de computerzaal in te schakelen.

Vervolgens werden de dagelijkse werkzaamheden uitgevoerd, zoals het draaien van het dagwerk (verwerken nieuwe posten en mutaties), het printen en nabewerken van de output, testen van nieuwe programmatuur, etc.

Voor elk administratief proces (prolongatie, rekening courant, dagwerk, etc.) was er een checklist gemaakt waarop vermeld stond in welke volgorde de programma's uitgevoerd moesten worden. In een apart boek werd bovendien per programma beschreven:

  • welke bestanden als invoer dienen
  • welke bestanden worden aangemaakt
  • de nummers van de CRAM decks waarop deze bestanden staan
  • op welke unit de CRAM-decks gehangen moeten worden
  • eventuele output op papier


Voorafgaande aan elke klus werden eerst alle CRAM-decks uit de kluis opgehaald en op karretjes naar de computerzaal gereden.
De CRAM-decks werden vervolgens in de CRAM-units gehangen, waarna de operator de programmanaam op het console intypte en dit vervolgens werd uitgevoerd, net zolang tot dat de hele checklist was afgewerkt.
De CRAM-decks werden vervolgens weer teruggeplaatst in de kluis.

Sommige klussen waren erg arbeidsintensief en hadden de operators moeite om het proces bij te houden, onder meer het inlezen van ponsbanden ten behoeve van de dagrun of externe klanten. Andere processen, zoals maandwerk (prolongatie en rekening courant) duurden erg lang zonder dat een operator iets hoefde te doen; de computer was druk bezig, de operators konden weinig meer doen dan afwachten tot er weer een CRAM-deck verwisseld moest worden; en dat vele, vele uren achter elkaar.

De operators waren ook verantwoordelijk voor nabewerking van de geprinte kettingbaan formulieren. De werkzaamheden die hier bij kwamen kijken waren onder meer: zo nodig verwijderen carbonpapier; op verzoek wegsnijden pinfeedranden, losscheuren van de formulieren op de perforatie. Hiervoor waren een tweetal soorten apparaten beschikbaar:

  1. burster
    scheurt papier los op de perforatierand en snijdt optioneel de pinfeed weg; deze nabewerking is snel en werd gebruikt voor interne documenten; vaak bleef de pinfeed aanwezig, omdat je deze gaatjes kon gebruiken om een stapel papier makkelijk in te binden in speciale mappen.
  2. snijmachine
    snijdt pinfeed weg en hakt rondom de perforatie een stukje papier weg waardoor er een pagina overblijft met strakke randen; deze machine werd vooral ingezet voor formulieren die naar klanten toegezonden werden (polissen,verzekeringsbewijzen, nota's, en dergelijke).


Voor meer informatie over de NCR-315 en Century, zie: The Core Memory

lees verder Computers:NCR-Century